Napelem rendszer ára

napelem rendszer árValójában csak az elmúlt 2-3 évben vált a napelem egy megtérülő beruházássá, jó befektetéssé. Éppen ezért nem érdemes azon bánkódni, hogy akár a szomszédos országokban is mennyivel több napelemet telepítettek: a hazánknál lényegesen kisebb alapterületű és kevésbé napos Szlovákiában közel 100-szor ennyi napelem rendszer található. Csehországban pedig úgy 400-szor ennyi fotovoltaikus elem termeli az áramot. Ezekben az országokban - éppen ezért - mára nem is olyan egyszerű egy rendszert bárhol engedélyeztetni.

Nálunk kimaradt ez a néhány év, amikor drágán - amúgy soha meg nem térülő áron - állami és uniós támogatások felhasználásával és magas átvételi árak garantálásával terjesztették el a napelemes rendszereket. Viszont most, hogy a 2006-os árszínvonal harmadára estek az árak, miközben a baktól remélhető kamatok is ezzel párhuzamosan lecsökkentek, érdemes fotovoltaikus rendszert telepíteni, legalábbis a saját fogyasztásunk fedezésére.

Egy háztartási méretű napelemes rendszer (példánkban 5 kW) árajánlatában a következő tételek szerepelnek (nettó, becsült árak):
Napelem rendszer áraA táblázatban látható, hogy egy teljes napelem árajánlat nettó végösszegének kb. 56%-át teszik ki a napelemek. Viszont nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen rendszer 10 vagy 20-30 évig működik rendesen, és ez elsősorban ezek minőségétől függ. (Az inverter cseréje a teljes élettartam alatt mindenképpen várható 10-15 év után, de az még egyszerűbb, mint ugyanilyen napelemből találni egy-kettőt jó pár év múlva!). 
Mára megfizethető és megtérülővé váltak a japán és ígéretes dél-koreai napelem modulok is! Ha a japán napelem 8-9%-kal drágább, akkor az a végösszegen csupán 2-3%-ot drágít: cserébe lehet, hogy a teljes élettartam alatt akár kétszer annyit termel vissza nekünk! Ezért érdemes meggondolni és utánanézni a különböző napelem árajánlatok összehasonlításakor, hogy melyik milyen napelemet tartalmaz! Nálunk PRÉMIUM minőségű japán Kyocera napelem és ígéretesnek tűnő dél-koreai S-Energy napelem közül választhat!

Weblap: Savora