Napelem garancia

  • Mennyi garanciát vállalnak a napelemekre?

Alapvetően két féle garanciát adnak a napelemekre. Egyik a gyártói garancia, mely gyakorlatilag egy teljeskörű (akár meghibásodási) garanciát vállal az általa gyártott napelem modulra. Jellemzően 8-12 évre szól. Másik a teljesítmény garancia, mely kifejezetten a napelemek teljesítményére vonatkozik: Jellemzően 8-10 évre vállalják, hogy a kezdeti érték legalább 90%-án teljesít még majd a modul, és további 10-15 évre, hogy nem esik 80% alá ez az érték.

  • Hogyan tudom érvényesíteni a napelemre vonatkozó garanciát?

Hát, ez nehezebb kérdés. Az első néhány évben nagyon csekély mértékben fordul elő komoly meghibásodás vagy drasztikus teljesítmény csökkenés. Viszont, ha 6-7 év múlva valami meghibásodást észlelünk, vagy 15 év múlva az ígért 80% helyett 60%-ra esik a napelem teljesítménye a kezdetihez képest, akkor kérdés, hogyan vegyük fel a kapcsolatot a (gyakran kínai) gyártóval. Létezik-e majd még egyáltalán ezen a néven ilyen gyártó, vagy kereskedő, akitől vásároltuk? Valószínűleg nem. Vagy ha mégis igen, nem legy egyszerű dolgunk a garancia érvényesítésében.

  • Akkor hogyan válasszak megbízható napelemet?

Kyocera napelem árErre persze nehéz egyértelmű választ adni, senki nem tudja egy adott napelemről, hogy az "megbízható" vagy "nem megbízható". Majdnem minden napelemre (a 20-30 éves gyártási tapasztalattal rendelkező japánra, és a fél éve gyártó kínaira is) ugyanazok a 10 éves gyártói garanciák, valamint 10 év 90%-os, 20 év 80%-os teljesítmény garanciák vonatkoznak. Hogyan higgyük el nekik? Mára, hogy a már bizonyított minőségű, és a bizonytalan eredetű napelem modulok között csupán 8-10% az árkülönbség, érdemes a drágábbat választani. Mi is ez alapján állítjuk össze napelem rendszereinket. A KYOCERA japán napelem gyártó 35 éves gyártói tapasztalattal rendelkezik, ez idő alatt 7 millió napelem panelt gyártottak le. Ezen az oldalon például egy 1992-ben telepített rendszer adatai olvashatóak: 20 év alatt összesen 8,3% hatásfok romlást szenvedett el a rendszer. 
Tehát összességében az mondható, hogy érdemes megfizethető, de komolyabb múlttal és tapasztalattal rendelkező, megbízható napelemet választani.

Weblap: Savora