Telepítés előtt

  • Engedélyköteles a napelemek telepítése?

A háztartási méretű (<50 kW) napelemes rendszer telepítése nem engedélyköteles.

  • Mennyi napelemet érdemes telepíteni?

A háztartási napelemek által termelt áram átvételi szabályai miatt körülbelül annyi napelemet érdemes telepíteni, amennyi a háztartás éves fogyasztásával egyenlő mennyiséget termel. A visszatápláló rendszer működésének köszönhetően a megtermelt, de adott pillanatban fel nem használt áram a hálózatra jut, és a mérőóránkat "visszafelé forgatja". Így nem áll fenn az a vízmelegítő napkollektoroknál jellemző sajnálatos tény, hogy meleg, napsütéses napokon hiába rendelkezik hatalmas mennyiségű meleg vízzel a háztartás, az nem hasznosul. Néhány példa a telepítendő mennyiségre:
- Havi átlagos 10e Ft villanyszámla: 2,7 kW
- Havi átlagos 12e Ft villanyszámla: 3,2 kW
- Havi átlagos 25e Ft villanyszámla: 6,7 kW
Természetesen ezekhez az értékekhez nem kell pontosan ragaszkodni, és akár az igénynél nagyobb teljesítményű rendszer is kialakítható. A hálózat ugyanis az éves elszámolásnál jelentkező esetleges túltermelést - bár csak 20-25 Ft/kWh értéken - átveszi.

  • Hogyan válasszuk ki a napelemeknek megfelelő helyet?

A legfontosabb szempont, hogy a tetőfelület déli (vagy délihez közeli) tájolású legyen, és 30-40°-ban döntött. Ezen az oldalon megnézhető, hogy adott területen, meghatározott tájolás és dőlésszög mellett milyen éves termelés várható 1 kW napelemtől. Az oldal szerint Budapesten 36°-os ferdetető és déli iránytól 1°-kal keletre tájolás az ideális. Ha a tetőnk például ehelyett csak 30°-os és délkeleti tájolású, akkor 5,5%-kal fog kevesebbet termelni évente, amiből látszik, hogy az ideálistól bizonyos tartományig nyugodtan el lehet térni.
Nagyon fontos szempont, hogy az árnyékolást el kell kerülni! Egy 10-12 db panelből álló rendszer (mely jellemzően 1 sorba van kötve) esetén, ha csak 1 napelemet árnyék éri (akár egy belógó faág az adott panel 80%-át eltakarja) a teljesítmény kb. 40-50%-ot csökken! Ez azért van, mert a panelek sorba vannak kötve, ezért az árnyékolt panel nem csak "kiesik" a termelésből, hanem az egész rendszert lerontja, sőt "ellene dolgozik".

  • Milyen típusú napelemet telepítsünk?

A megemlítendő opciók a monokristályos, polikristályos és amorf elemek. A kristályos elemek hatásfoka között nincs számottevő különbség, 15-16% a jellemző modulhatásfok. A legelterjedtebb háztartási napelem a polikristályos, jellemző kék színével. A monokristályos elemek kicsit drágábbak, elvileg valamivel hosszabb élettartamúak (25-30 év helyett 30-35 év), sötét, feketés színűek.
Külön érdemes beszélni az amorf elemekről. Ezek hatásfoka csupán 8-9%, de lényegesen olcsóbbak, mint a kristályos elemek. Míg a kristályos elemek nettó 0,8 - 0,95 €/W áron kaphatóak addig az amorf elemek 0,55 €/W áron megszerezhetőek. Így ha megfelelő mennyiségű hely áll rendelkezésre, érdemes az amorf elemeken elgondolkodni: valamivel nagyobb szerelési munka és több tartószerkezet kell hozzá, de ettől még olcsóbb marad a rendszer. Jellemzően elegáns, fekete megjelenésű, szórt fényben is jó működésű típus. Nem véletlen, hogy a több MW-os napelem mezők jellemzően amorf típusúak.

  • Hogy működik, mennyi ideig tart a napelemes rendszer engedélyeztetése?

A háztartási napelemes rendszer ügyintézése röviden a következő:
- Igénybejelentő beadása a szolgáltató (ELMŰ, stb.) felé. A választott napelemek és inverter (szolgáltató által elfogadott invertert kell választani!) megnevezése, a teljesítmény megadása. 
- Ezután a szolgáltató küld egy műszaki-gazdasági tájékoztató levelet, az óracsere díját (0 Ft, vagy 3*16 feletti lekötött teljesítmény esetén 77 ezer Ft) is megállapítva. Ezeket aláírva, illetve az ez alapján is elkészített csatlakozási tervet ismét a szolgáltató részére kell megküldeni. A csatlakozási dokumentációt kb. 2-3 hét alatt hagyja jóvá a szolgáltató.
- A kivitelezés elvégzésével a szolgáltató felé megtörténik a készre jelentés, amire válaszként megkapjuk a végleges szerződéseket és az esetlegesen fizetendő díjak bekérőit. Az aláírt szerződések és a befizetett díjak után várhatjuk, hogy kijöjjenek és megtörténjen az óracsere. 
A teljes ügyintézés kb. 1,5-2 hónap. 

  • Mely inverterek rendelkeznek a különböző szolgáltatók által elfogadott engedéllyel?

Az engedélyezett inverterek a következőek (2014. január 26-ai adatok):
ELMŰ
E-ON
DÉMÁSZ

 

Weblap: Savora